Подарък за Коледа на дете от 2 до 5 години

В последните няколко седмици твърде натрапчиво ми се оявява въпроса за това какъв подарък е подходящ за деца от 2 до 5 години. Та, реших да поизтупам праха от този личен хаотичен блог и да драсна това-онова, което ми се върти в главата. Очевидно, вкъщи никой не ме слуша, затова имам нужда от дигитална публика и лайкове за самочувствие (:

Разбира се, наближава Рожсдество и е нормално да мисля за подаръци за децата. С тях писахме и писмо до Дядо Коледа. Освен това от тази есен и Филип (3г. и 10 мес.) и Дамян (2г. и 3 мес.) ходят на държавна детска градина. Явно е практика да се събират пари в градините за общи подаръци (които остават в групата) или за лични подаръци, които Дядката да донесе на тържеството.

С родителите от групата на Филип обсъждахме набързо някои неща или по-скоро родителите с по-големите деца ни казаха как се процедира, да си знаем и да не губим време в изразяване на мнение и подобни ереси. Аз не обичам да се конфронтирам излишно и само слушах.

Събираме по 10 лева за Коледа, с коит ще се купят “лакомства” за децата. Мисля, смятам. За 10 лева това са си 6-7 кила захар!

Та започнах да мисля ако имах само 10 лева, какво бих взела за подарък на децата си (и разбира се ако не се налагаше да го обсъждам с още 30 родители). Продължих мисълта си, увеличавайки бюджета и ето какво се получи:

Подходящ подарък за дете от 2 до 5 години до 10 лева:

  • 14237547_10153791526900796_8423993242994893078_nКнижка (3 до 7 лева) – много харесваме “Франклин” и имаме около 30 книжки от поредицата. Всяка струва 3 лева и досега не съм попадала на история, която да не ми харесва – всички са супер увлекателни и поучителни. За 6 лева са книжките от поредицата за зайчето Феликс, макар че те по-скоро са за по-големи (4-7 години). Любими са ни и книжките на Макс Лукадо (6-7 лева) за Пънчинело и други.

 

  • Остават и пари за “лакомства”. Честно си признавам, че ненавиждам пакетираните лакомства за деца, но понякога се налага. Позволявам на бабите да купуват шоколадовия яйца, като шоколадът саможертвено изяждам аз, а за децата остава играчката. Тези мънички играчици са наистина страхотни или поне вкъщи много се харесват – децата ги носят със себе си навсякъде и ги включат в ролеви игри. Винаги досега съм ги мислела за ненужни пластмаси, но моите момчета наистина ги харесват, а и на мен ми харесва как си играят с тях. До левче може да сместим и за едни солетки – не познавам дете, което не обича солети.
  • Пакет моливи – никога не са излишни, стимулират въображението, развиват умения за координация и пр. Не смятам, че е нужно да обяснявам защо моливите са подходящ подарък за деца.

За 10 лева мисля, че скалъпихме прилична радост!

Продължавам с подходящ подарък за дете от 2 до 5 години до 20 лева:

  • Пъзел или друг тип конструктивна игра. Когато трябва да избирам подарък за дете, проверявам какво имат в магазинчето за дървени играчки под нас – Playsense. Сега откривам един много приятен и подходящ за сезона дървен пъзел Зима за 17,50.
  • Има и по-евтинки варианти за пъзели – стандартните хартиени. Ако се спрете на такъв, задължително добавете и книжка, а може и останалите предложения от по-горния вариант.
  • Колички (за момчета) и кукли (за момичета) – ако трябва да купя количка или кукла, бих избрала такива, които са част от серия конструкри. #MegaBlocks имат най-различни варианти, които в последствеие мгат да се комбинират с цели конструктори. В този си вид играчките стимулират децата да правят къщи, градове и да разиграват ролеви игри. получават се много комплексни занимания, които развиват въображението и куп умения у децата.

Продължавам с подходящ подарък за дете от 2 до 5 години от 20 до 40 лева:

  • image-0-02-05-2bdb1d63b848ec0401ec3da134ea86de4ca0773fc1e5a14d041f83d11e6b69df-v-cropВ този ценови диапазон е пълно със страхотни конструктори. Лего са скъпи (поне за нас). Наскоро получихме кутия с #MegaBlocks и децата много ги харесаха. Идват с лепенки, които се добавят към блокчетата и игрите стават съсвем живи. С радост установихме и че са съвместими с едни други блокчета, които ни бяха подарявали преди и щастието да комбинират е пълно!
  • Бих добавила книжка отново. Четенето се възпитава и дете, което е научено да чете (да му се чете) се радва много на нви книжки. У нас Филип изпада в абсолютен екстаз като получи книжка и затова я слагам във всички ценови диапазони като предложение  за подарък (:

Не мисля, че е разумно да се харчат повече от 40 лева за подарък за дете от 2 до 5 години, освен разбира се, ако не е нещо, от което има нужда детето, но то така или иначе не е най-вълнуващото. Чувала съм за много деца, на които им се подаряват таблети на по 4 години, но на мен ми се струва прекалено. Вкъщи имаме таблет, на който децата играят или гледат филмичета в определеното за това време, но този таблет не е техен и като цяло се стараем да не ги учим да ценят скъпите вещи.

При всички положения и независимо от бюджета, между 2 и 5 години децата имат нужда от вещи, които развиват въображението им, помагат за координациятя очи-ръце и фината моторика. Вкъщи се стараем да възпитаваме и отношение към взаимоотношенията – децата се учат как да се държат с хората като разиграват ролеви игри. Не съм специалист, но нещата, които съм чела в сремежа си да съм адекватен родител ме водят в тези посоки, та когато избирам подарък, гледам да е полезен освен вълнуващ.

Струва ми се добра идея и да препоръчам най-страхотните Коледни картички с кауза, които можете да добавите към подаръка само за 1,50- 2 лева. Направени са от отпечатъците от крачетата и ръчичките на бебетата от двете Малки къщи на фондация “Надежда за малките” и приходите от покупката им отиват директно в подкрепа на каузата. В  линка има и списък с обекти, от които можете да си ги купите: http://hope.bg/koledni-kartichki-s-kauza/

15039723_569708179884374_7818668611526898484_o

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s