Да счупим табуто или защо не е страшно да ходим на брачен консултант

С Ивчо се оженихме малко повече от година и половина след като се бяхме запознали. Около половината от това време мина в подготовка на сватбата, намиране, ремонт и организиране на жилище, планове за меден месец и други дребни детайли, които изцеждат всичкия ум и енергия на двама души пред венчавка.

Не бяхме живели заедно до сватбата, познавахме се много малко, но бяхме решили, че ще подходим сериозно и няма да оставим ежедневието и многото задачи да избутат връзката ни назад. Даже планирахме да нямаме деца известно време, за да можем да се посветим един на друг и да си поживеем като млади гаджета…

Само че… не ни се случи съвсем по план.

Филип (сега на 2 години) закова 9 месеца и 7 дена след сватбения ни ден, а годна и половина след него се появи и Дамян. Наложи се да сменим първото жилище, както и колата, които бяха идеални за млада влюбена двойка, но безкрайно неподходящи за четиричленно семейство.

Служебната ни натовареност през това време възлиза на около 4 сезона на “Под прикритие”, 6 театрални постановки, 1 ежедневно предаване в продължение на половин година, десетки интервюта и стотици други дребни ангажименти за Ивчо и 4-5 по-големи проекта за мен. Направо не ми се споменава и че кръстосвахме жълтите павета и барикадирахме активно парламенти часове наред през онова паметно лято/есен на 2013. В допълнение сме и ангажирани с някои благотворителни дейности, които ежеседмично си искат по няколко часа.

Преди да е станало досадно, държа да отбележа, че не изреждам всичко това безцелно. Ще Ви каня на едно много интересно събитие, но преди това имам още за разказване….

Поглеждайки назад направо си е чудо, че при все тази натовареност, бракът ни не е рухнал. Определено си има своите трудности. Караме се често, не си обръщаме много внимание, пренебрегваме се заради други неща, нараняваме се волно и неволно, но все още сме заедно и нямаме намерение да променяме този статут!

Писах още: За Бракът на баба и потребителското търсене на подходящия партньор.

Всъщност, има едно нещо, което пропуснах да спомена, от подготовката ни пред сватбата, което се оказва една от най-мъдрите инвестиции, която направихме за това време. 3 месеца преди сватбата, ходихме на предбрачни консултации. Бяха ни препоръчани от близки приятели и решихме, че ще ни е полезно, имайки предвид от колко скоро се познаваме и в какво приключение се втурваме.

предбрачните консултации със Стоян Георгиев
По някаква причина имам снимка от предбрачните консултации със Стоян Георгиев

Анализирам послените 3 години и си давам сметка, че часовете прекарани със Стян Георгиев са ни помогнали:

 • да се опознаем по-добре – не да разчитаме на реакциите от битовите ситуации, за да опознаем другия, а да вникнем в същността на личността, чрез активна и целенасочена комуникация;
 • да нараняваме другия по-малко (понеже не може съвсем без хич);
 • да идентифицираме по-добре нуждите на другия, вместо да съдим по своите собствени;
 • да търсим и намираме начин да съхраним любовта измежду делничните предизвикателства и още и още.

Сега, не казвам, че сме като влюбени тийнове, но се справяме доста добре. Имахме и доста тежки моменти. Дори се наложи отново да се видим с брачния консултант в един напрегнат период, в който изглеждаше, че нещата излизат извън контрол.

Никой не е застрахован от провал, дори в сфера, в която на пръв поглед изглежда, че нещата се случват от само себе си. Даже още повече в точно такава една сфера! Не искам сега да размахвам пръст и поучително да редя как не трябва бракът да се оставя на самотек и как трябва да се полагат усилия да се съхрани обичта между двамата преди да е станало късно. Искам обаче силно да Ви препоръчам едно събитие, което предстои след десетина дни!

Писах още: Бракът не е приказен пъзел.

Недоумявам защо в България психологическата помощ е табу. Предпочитаме да ходим на врачки, нумероложки, да чертаем хороскопи, да си леем куршуми, а за превенция да си връзваме червени конци. Ми, извинете ме, ама малко наивно ми се вижда и се надявам да оценявате, че подбирам такъв любезен израз! Крайно време е да спрем да се преструваме, че всичко е наред и на салата и ракия можем да си разрешим всички семейни проблеми. Ние нямаме проблем да потърсим помощ, когато колата ни се счупи, както и когато нещата в брака не вървят добре и съм убедена (вече и от опит), че това е правилното нещо.

Стоян Георгиев, който консултира нас със Ивайло преди да се оженим (а и веднъж-дваж след това) организира ежегоден еднодневен семинар за семейните отношения. Тази година фокусът е разрешаването на конфликти между партньорите. Темите са интересни и звучат много практични: как да сложим семейството на фокус, как да елиминираме напрежението помежду си, как да възстановим близостта (или както той казва “да запълним любовната банка”). Програма и допълнителна информация за семинара може да намерите на този линк:
http://goo.gl/b8WgQd

Цената е съвсем прилична – 60 лева за целия ден, а за двойка – 90 лева. Имам привилегията да осигуря 20% отстъпка от цената за онези от Вас, които научавате за семинара от моя блог. Няма нужда да коментирате или да ми пишете. Наясно съм, че темата е деликатна. Ще получите отстъпката като въведете код 20MIRYANKA в полето за отстъпка във формуляра за плащане ето тук:
http://goo.gl/Z3QwzW

Ако се затруднявате с технологиите, пишете ми на miryana.zaharieva@gmail.com, за да съдействам. Аз планирам да съм на семинара на 27-ми юни и ще се радвам да се видим!

6 thoughts on “Да счупим табуто или защо не е страшно да ходим на брачен консултант

 1. Странно е да съветвате младите двойки за “табута” от рода на брачен консултант, имайки предив странния на пръв поглед брак, който имате, и взаимоотношпенията ви, и по-скоро липсата на такива, преди да встъпите в брак. Не смятам, че примера ви е полезен.

  1. Здравейте, Анна! Разбирам Ви, бракът ни на пръв поглед наистина изглежда странен, както казвате. Не съм напълн съгласна обаче за липсата на взаимоотношения. Имахме чудесно приятелство и бяхме лудо влюбени, затова и бързахме да създадем семейство. Да, може би прибързано, лудо и необмислено, но осъзнавахме сериозността на действията си и се отнесохме отговорно към брака ни. Може би точно заради необичайното стечение на обстоятелствата си позволявам да съветвам младите двойки (а и не само) – понеже съм убедена, че с помощта на професионалисти, дори най0трудните ситуации може да се разплетат. благодаря Ви, че повдигнахте въпраса. Изключително на място е!

   1. Не зная тази дама lady откъде накъде дава мнение и коментари за брака ви с Иво, аз смятам, че мотивите, които са ви събрали, са най-логичните и нормални мотиви на света – любовта! Това, че има хора, които не разбират ограниченията, които си наложихте преди сватбата, е друг въпрос, аз лично ви се възхищавам за това! Ако за някого само сексът е взаимоотношение, мога сериозно да го съжалявам!
    Мирянка, идеята е чудесна за среща с този брачен консултант, аз се омъжих много млада, на 19 години и със сигурност бих имала полза от разговор с външен човек, но някак си се справихме и бракът ни оцеля толкова време. Но, за младите двойки е важно да знаят, че бракът е ежедневна работа, към която трябва да се отнесем с отговорност, освен да я обичаме 😉 Успех!

 2. Здравейте, Миряна. Много полезна статия. Според мен у нас не е популярна брачната/предбрачна/ и личната консултация, поради гордост и малоценност. Човешките взаимоотношения и психология са сложна работа и ми се струва безотговорно да ги оставяме на обстоятелствата 🙂 Не разбрах защо предната коментираща мисли, че бракът ви е странен. Били сте млади влюбени, които след година и половина сте се оженили. Странно е, че сте ползвали предбрачна консултация. Повечето хора на вашата възраст нямат достатъчно мъдрост за такъв избор. Та, ми се струва неаргументирана забележката на Lady, но всеки има право на мнение, разбира се.

 3. Анна, аз лично не виждам какво странно видя в брака и взаимоотношенията на семейството? Това именно са най-нормалните взаимоотношения между мъж и жена. Не да живееш с някой 10 години и после да се чудите накрая аджеба какво да правите – да се жените или да си биете шута ей така. Семейството и въобще любовта се изграждат с градация, бракът е тайнство, не е някаква елементарна консумация. Точно затова е и толкова труден и подложен на изпитания, но и толкова благодатен. Въобще модерният човек е много орязан от истинско общуване и истинските взаимоотношения и се чуди защо така и не намира истинската любов… И след това ходи на психолози, психотерапевти и прочее…

  Всъщност човешката душа на всеки човек (независимо дали го съзнава или не) в това свръх-материално и консуматорско общество точно в момента има най-голяма нужда да бъде водена. Затова и се обръща към т.нар. консултанти и т.н. Има нужда от Пастир, който да я изведе от хаоса от натрапващи думи и задушаващи мисли в главата – словесата на неверие в този свят, които бълват постоянно и се излизват в главите и в душите ни – “не се справям с това или онова”, “за нищо не ставам”, “той/тя не ме разбира, не ми помага…”, “той/тя е виновен/на за всичко”, “аз съм виновна за всичко…”, “не трябваше да се женя, преди си бях по-добре”, “нищо няма смисъл”…

  Мирянка, наистина се възхищавам на това, което правите заедно, затова, че наистина градите заедно, борите се заедно и търсите да давате истински пример на хората. Само нека не забравяме, че двама души могат да бъдат единни само, ако са “на един дух” и че битката е между “началства, власти, сили”, а не помежду ни. Затова аз лично смятам, а и съм познала от опит, че един консултант не е достатъчен… Трябва нещата да се водят на едно “по-високо ниво”, за да имат добри плодове…

  Поздрави!

 4. Жалко, че живея на 350км от София. Пътят ми до там струва към 100-на лева.
  Иначе, бих дошла с желание. Аз съм фен на подобни начинания. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s