“Татко забравя” от У. Ливингстън Ларнд

По някаква необяснима за мен причина, досега съм пропускала  да прочета една велика класика, която трябва да се прочете от ВСИЧКИ. Да, абсолютно задължителна е за всички, които се занимават с комуникации от всякакъв вид – онлайн/офлайн пиар, реклама, маркетинг и все. Много е важна и за всички останали. Просто променя животи!

Та, книгата е “Как да печелим приятели и да влияем на другите” на Дейл Карнеги (Издателство “Кибеа”, 1996). Писана е през 20-те и 30-те години на миналия век, но езикът е чудно лековат и лесно смилаем. Вземайте и четете!

Онова, което не мога да не споделя е откъс от уводна статия в “Пийпълс Хоум Джърнъл”. Карнеги пише за статията:

“Татко забравя” е една от онези миниатюри, които – написани спонтанно в изблик на искрени чувства – намират отзвук в душите на толкова много читатели, че стават любими на всички и се препечатват години наред.

Ето и откъса:

ТАТКО ЗАБРАВЯ

Слушай, синко: казвам това, докато ти спиш, едната ти ръчичка е свита под бузата, а русите къдрици са залепнали на влажното ти челце. Промъкнах се крадешком в стаята ти. Само преди няколко минути си седях и си четях вестника в библиотеката и изведнъж ме споходи чувство за вина. Разкаян, дохдох при леглото ти.
Ето какво си мислех, сине. Бях лош към теб. Скарах ти се, когато се обличаше за училище, само защото си позабърса лицето с кърпата. Скарах ти се, че не си си лъснал обувките. Креснах ти ядосано, задето беше захвърлил някакви свои неща на пода.
На закуска също намерих за какво да ти се скарам. Разливаше ту това, ту онова, ядеше лакомо, без да сдъвкваш добре, слагаше лактите на масата. Намаза си прекалено много масло на филията. Когато тръгна да си играеш, а аз – да хвана влака, ти се обърна, помаха ми и ми извика: “Довиждане, татко!”. А аз се намръщих и отвърнах: “Какво си се прегърбил!”
Следобед всичко започна отначало. Още като идвах по пътя те видях да играеш на топчета, коленичил на земята. Беше си скъсал чорапите. Засрамих те пред приятелите ти, като те подкарах пред себе си към къщи. Казах ти, че чорапите струват пари и ако трябва сам да ги купуваш, ще внимаваш повече. Представяш ли си сине, един баща да каже такова нещо!
Спомняш ли си, по-късно, докато четях в библиотеката, ти влезе плахо с някаква болка в погледа? Аз те изгледах над вестника, недоволен, че си ме прекъснал, и ти спря на вратата. “Какво искаш?” – кисело попитах аз.
Ти нищо не каза, но се втурна през стаята, обви ръце около врата ми и ме целуна. Малките ти ръчички ме прегърнаха с обич, която Бог е запалил в сърцето ти и която дори пренебрежението ми не може да угаси. А после избяга нагоре по стълбите.
Синко, малко след това вестникът се изплъзна от ръцете ми и ме обхвана ужасен, сковаващ страх. Какво е направил с мен навикът? Навикът да търся недостатъци, да упреквам – това бе моята награда за теб като дете. Не че не те обичам, просто очаквам прекалено много от теб. Меря те с аршина на собствените си години.
Твоят характер е белязан с толкова доброта, проницателност и преданост. Сърчицето ти е великодушно и чисто като изгрева над планините. Затова се върна спонтанно да ме целунеш за лека нощ. Всичко друга загуби за мен значение тази вечер, сине. Дойдох при леглото ти в тъмното и коленичих засрамен тук!
Това е жалка компенсация. Знам, че не би разбрал тези неща, ако ти ги кажа, когато си буден. Но утре ще бъда истински татко! Ще бъдем приятели, ще страдам, когато ти страдаш, ще се смея, когато ти се смееш. Ще прехапвам език, когато думите напират нетърпеливи. Ще си повтарям като в ритуал: “Той е само дете – едно малко дете!”
Страхувам се, че си мислех за теб като за голям човек. А като те гледам сега, синко, сгушил се в креватчето, виждам, че си още съвсем мъничък. До вчера майка ти те носеше на ръце и ти отпускаше главичка на рамото й. Прекалено много исках от теб, прекалено много.

——–

С това не правя опит да се извиня на моите две безценни съкровища за времето, в което с гръб към стаята бързам да пратя поредния имейл, да пусна поредната публикация или да върна поредното обаждане. Обещавам обаче, публично, че няма да позволя на работохолизма си да ми отнеме най-ценните моменти от живота, а именно времето, в което децата ми стават хора. ❤

татко забравя

2 thoughts on ““Татко забравя” от У. Ливингстън Ларнд

  1. Интересно. Грешката да се мери с един аршин я допуска всеки по някакъв начин.
    Би било полезно да добавиш линкове към екектронен вариант на книгата – от моето търсене не успях дас намеря epub, но намерих .pdf http://duhovno-razvitie.com/karnegi2.doc

  2. Много благодаря. Добавям линка веднага!
    А, като прочетеш книгата, ще се радвам да споделиш впечатления (:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s