“Моля ви, не ми правете забележка” или за кърменето като част от моя живот.

Винаги съм смятала, че всичко естествено е най-добро за детето – в т. ч. раждането без операционна намеса и кърменето вместо шишетата. Бях убедена, че искам да родя естествено (освен ако медицински причини не изискваха друго) и да кърмя децята си до годинка. Преди да родя Филип (сега на 2г.) се притеснявах единствено от клизмата преди раждане – просто ме ужасяваше мисълта за това извращение. Раждането и кърменето ги бях писала “естествен процес”, следователно всичко ще си цъфне от самосебе си. 21 часа родов процес бяха достатъчни, за да ме убедят, че макар и естествени, някои процеси изискват особена сила, че дори и умения. И тъкмо си мислех, че  е свършило най-трудното и се започна с кърменето.

Ще ме прощават хората, с по-чувтвителни сетива, но вече разчупих леда с откровението за клизмата. Та, започна се тримесечна борба с кърменето – на всеки три часа – 45 минути нетърпими болки, ако детето проспи часа за кърмене – подуване и нови болки. На втората седмица ми спря кърмата и тъпо и упорито трябваше да я потеча отново. По това време имах рани на краката, понеже ги търках един в друг, за да изтърпя болката от кърменето. Оказа се, че на Филип небцето е твърде високо, та оттам проблемите. Започнах да се цедя – два вида, ръчни помпи, една елекртическа, отделно техники за цедена наръка. Един час цедене. След два часа пак. Да, и през нощта. Навивах си будилник, защото ако пропуснех, това казваше на мозъка, че детето няма нужда от кърма и той не произвеждаше. Трябваше освен цеденето, да давам и на Филип да суче, че да не забрави как се прави. На третия месец бялото злато потече в достатъчни количества, за да е достатъчно на Филип. Аз не бях излизала от вкъщи, с изключение на 4-5 път за три месеца! Буквално!

Беше вече юни и почнахме да излизаме. Търкахме жълтите павета по 4-5 часа всяка вечер (да, беше лето орешарово). Аз кърмех спокойно (вече по за 5-10 минути) и нямаше нужда да се тревожа за цедене, удобни възглавници за подпиране и пр. Това лято кърмих на стълбите на БНБ, в градинката на Народния театър, в градинката около паметника на съветската армия, на стълбите на СУ, на тротоара около Ал. Невски. Не се сещам за други места.

Не знам дали, защото протестът беше съставен от “младите, умните и красивите”, но никой никога не ми направи забележка, не ме погледна накриво. И така, аз пораснах в свят, в който кърменето е трудно само докато тръгне, после вече е песен – носиш си храната на детето, където и да си – винаги топла, винаги в чисто и подходящо шишенце. Разкош!

Роди се и Дамян и след около половин година пауза, започнах да кърмя отново. Вече лесно от самото начало (с изключение на няколко дни, докато количеството се установи). Работя активно през цялото време, излизам ежедневно за срещи и по други задачи. Нося си шал, с който се покривам, когато се наложи да кърмя и не съм се добрала до вонящ обществен кенеф. Кърмя на срещи на Управителния съвет на Надежда за малките. Кърмя в полувремето на баскетболни мачове, където публиката в основната си част не се състои от “умните и красивите” (ще ме прощавате, приятели, не че не сте умни или красиви – просто този израз се възприе за една друга част от населението), кърмя на пейки в мола (аха). От време на време попадам и на места, специално пригодени за кърмене и тогава се чувствам като принцеса.

Ако някой някога ми направи забележка, ще помоля мъжа ми да го набие. Не, разбира се. Вероятно ще се сдухам и като се прибера, ще си поплача. Сигурно няма да повторя. Ще реорганизирам ежедневието си, ще се откажа от динамичността му, ще зарежа някои от проектите, които движа и ще си натискам парцалите в следващите няколко месеца. 

Моля ви, ако ме видите да кърмя някъде и не ви е приятно, обърнете се на другата страна. Не ми правете забележка. Ще сринете вярата ми в света, ще разколебаете решителността ми да имам трето, четвърто и пето дете, ще ме замислите дали да насърчавам сестра ми да кърми своите деца, ще направите терминал едно и две мнооого привлекателни, макар да нямат стаи за къмачки.

24 thoughts on ““Моля ви, не ми правете забележка” или за кърменето като част от моя живот.

 1. Поздравления за статията! Не мога да повярвам, че може да се води такава дискусия за нещо толкова естествено и красиво!
  Иначе народът няма нищо против билбордите на автомагистрала Тракия, на които е снимана точно гърдата на кърмеща жена и едно бебе, а самата рекламата е всъщност за разсади …. ц-ц-ц-ц ….

 2. Трогателно.
  А сигурно едно време хората са си показвали гърдите на детската площадка и в мола?
  Знаеш ли, че в другите държави в публични сгради има специални места за кърмене, точно за да неможе всяка майка (която си мисли, че е единствената, която кърми) да си показва гърдите пред всички. Наясно ли си, че около теб има малки деца и това не е особено добре за тяхното възпитание. Замисляла ли си се, че това е спонтанен процес и докато си сама с детето си е хубаво и то да е спокойно, а не да е на пейката в мола, където ви заобикалят 5000 души и се чудят – какво аджаба – някъде зад пейката пише табела “кърмене” ли?
  Отиди в друга цивилозована държава и ще видиш, че това, което си написала го няма никъде. Хората имат възпитание и се грижат за децата си. Както и за това да ги кърмят когато трябва и тогава да са на правилното място.
  Има много просто решение – вместо пишене на глупави статии с цел да показваме какви любящи майки сме (извинявай за коментара, предполагам, че на моменти е груб – но това е важно и нещата се пишат такива, каквито са) можем да се организираме и да искаме стаи за кърмене в публични сгради и т.н. Но това е много сложно нали? Иска време, иска посвещение, иска организация. А нас какво ни интересуват другите деца…важно е на нашето да му е добре и да можем да си вадим гърдите навсякъде, защото не можем да преценим кога да го нахраним…

  1. Rabbit/Zaek, благодаря, че отделихте време на глупавата ми статия. Деца са се кърмели на публични места откакто свят светува, че даже майки са кърмели чужди деца пред братята и сестрите им и пр. и пр. Гърдите на жената служат за изхранване на бебетата. Ако децата не виждат това, за тях остава само да виждат, че служат за реклама на водка/бар/бира/текила/джин и пр. Преценявам много добре кога да си нахраня бебето – когато то има нужда! То е спокойно, когато съм спокойна и аз, защото все още аз съм идентификацията му със света. Съветвам Ви да си стоите в анонимност и да си философствате по теми, по които очевидно нямате компетентност, защото за другото се иска кураж, здрав разум и способност да излезеш от черупката си.

  2. Живея в Северна Италия, недалеч от Венеция, и като ниво на цивилизованост и социални отношения е трудно да се намери по-добро място а живеене, поне що се отнася за Европа. Както всички останали майки около мен, решили се да кърмят, кърмех и двете си деца навсякъде , дори и в луксозен ресторант. На никого (мъже, жени, стари или млади) дори не им мигва окото от подобни гледки. Да не говорим за случката с една позната, кърмеща на един шезлонг на плажа (пак в Италия). Като видяла приближаващия се спасител , се притеснила да не би да и направи забележка, а той казал, че за него майката, която кърми бебето си е най-нежната и красива гледка и я насърчил да продължава. Липса на цивилизованост?

  3. Rabbit,
   Ne znam koi tochno durjavi vizirate, no v Shvecia sushtia debat teche ot godini po sushtia nachin kakto i v Bulgaria. Taka che moje da si korigirate informaciata za друга цивилозована държава .

  4. Била съм в цивилизовани държави… В другите държави майките кърмят на обществени места… но в другите държави хората събират изпражненията на домашните си любимци от улицата, в другите държави не се паркира по тротоарите, в другите държави хората рядко пият алкохол на улицата, в другите държави хората със специални нужди се радват на специално отношение, а не като на пречка.. мога да продължа до утре. България не е другите държави… и докато има такова мислене не може да се нарече цивлилизована… Кърмещите майки са супер специални, всички майки са.. защото държавата ни е с отрицателен приръст… ако въобще искаме да просъществуваме трябва да имаме колкото се може повече щастливи и любящи майки, и здрави и доволни деца..

  5. Ами ако не знаете, гърдите са предназначени точно за кърмене. И няма как това да доведе до лошо възпитание на другите деца.
   И защо свързвате кърменето с веене, вадене и т.н. на гърди? Това става дискретно, но всички “против” тръбят как не искали да гледат голи гърди. Ми не гледайте! започнете да протестирате срещу всички плакати, реклами и т.н. с голи гърди, защото те дават лошо възпитание на децата, показвайко гърдите катп нещо комерсиално.

  6. iavno ste gledali civilizovanite darjavi samo po filmite 🙂 vav vsiaka edna civilizovana darjava jenite si karmiat navsiakade, za6toto sa zaobikoleni ot civilizovani hora, koito ne si zavirat nosa tam kadeto ne im e rabota.

  7. Зайче, пожелавам ти, когато имаш бебе, когато то е гладно и плаче, ти да имаш сърце сама да решиш, кога да го нахраниш… Хубав и смислен живот ти желая!

 3. Ох, толкова грозни коментари видях, че ми се плаче 😦 и то от жени.

  Благодаря за статията! Надявам се… не знам и аз какво се надявам. Просто ми е тъжно да видя в какво общество живеем.

  Пречело им голата кърмеща гръд. Че кой ги кара да я гледат? А голата гръд, която показва сексуален подтекст и е навсякъде, не ги притеснява и не я коментират.

  Плаче ми се…

 4. Поздравления за куража!
  Дай Боже повече такива майки!

 5. Поздравления! Всичко е много точно казано! Аз не съм имала смелостта да кърмя навън , но не мога да забравя как съм тичала с количката към къщи, докато детето ми пищи, а моята душа се раздира и блузата ми се напоява с това, което бебето призовава…

 6. Кърменето е извън моя опит, нито съм кърмила, нито съм била кърмена. Но както казах и в социалната мрежа, одобрявам кърменето на публични места, стига да е извършено дискретно. В смисъл, да се избегне тълпата, шумотевицата и майката с детенцето да не са в центъра на вниманието. Примерно в някоя градинка, или на пейка, където да се вижда отдалече, но да е в асансьор или помещение, където хората са натъпкани един о друг. Ако някога кърмя , със сигурност ще съм дискретна( и най вероятно няма да ходя в молове, не ги харесвам!) , понеже съм и такъв човек, но това е и моята позиция като гражданин. Просто съм видяла прекалено много злоупотребяващи жени с ролята си на майка и кърмачка. Например приятелката на една моя позната се цицореше (извинявам се за израза) пред мъжа на споменатата позната. А някои даже парадират с това! Гърдите, както знаем, имат много функции и значения. Освен свързани с майчинството, те имат и естетически и сексуални аспекти. А днешното общество е “откърмено” да ги възприема най-вече сексуално. От там – от това какво се възприема, а не толкова от самият акт – идва проблема.
  Аз не се извръщам, като видя кърмеща жена, напротив, за мен това е някакво малко чудо в ежедневието и се радвам на бебенцето.
  Иначе да, съгласна съм като цяло със статията и браво на авторката за смелостта да изрази позицията си! 🙂

  1. Много добре написана статия, напълно съм съгласен и подкрепям. За съжаление доста хора в нашата държава възприемат нещата по много погрешен начин, то се вижда по резултатите на всички ни. И да – гърдите имат само една функция. Кърмене. Няма такова нещо като естетически и сексуален аспект – тея неща са точно толкова значими колкото са ръцете, краката или лицето примерно. Това със “цицоманията” в БГ са глупости насадени в промитите ни мозъци. Твърдя го като щастливо женен мъж, без никакви маний по големи гърди и подобни глупости.

 7. “кърмих на стълбите на БНБ, в градинката на Народния театър, в градинката около паметника на съветската армия, на стълбите на СУ, на тротоара около Ал. Невски. ”
  ..
  ” Кърмя на срещи на Управителния съвет на Надежда за малките. Кърмя в полувремето на баскетболни мачове”

  Каква гордост, ти си невероятна, трябва да ти връчат орден стара планина !

  “Ако някой някога ми направи забележка” – Защо трябва да се стига до забележка ?!

  И защо по дяволите кърмите деца на 1 година и повече ?!
  Както и да е, може да кърмите и деца до 11 годишна възраст както е в Игра на тронове, НО моля ви НЕ правете това на обществени места!!! Хората не са длъжни да се съобразяват с вас и да гледат колко сте извратена!

 8. “Не ми разрешиха да кърмя на пейка в мола, ще ги съдя”, извика една майка и това се превърна в тема на седмицата. Ние така си живеем. От тема в тема. До следващия онеправдан и неразбран. И пак се разделихме. На жени и мъже. На майки и жени, които не са раждали. На кърмещи и некърмещи. На пуритани и модерни. На толерантни и нетолерантни…
  Аз не съм раждала, не съм кърмила и не обичам молове. Нямам никакво право да си вра носа в тази тема.
  Ама ще си кажа. Щото съм българка. А ние имаме мнение по всички въпроси.
  Много обичаме да сме неразбрани. Постоянно се вкарваме сами в позиция на жертва. Искаме да ни съжаляват. Вечно сме “drama queen”.
  Да си майка не е геройство. Не е и занаят. Не е и научен експеримент. Винаги е имало майки. И винаги ще има. Няма нужда от митологизиране на “майката светица, героиня, онази, която жертва себе си в името на детето”. Да си родител е избор. (Не съм чувала все още някой насила да раздава деца по домовете.) И да, ако някой не знае, понякога създава известни неудобства. Например – спането е физиологичен процес, също като храненето, но децата традиционно не обичат да заспиват в чалга клуб. Да си знаете.
  Молове има по-отскоро. Все още не са станали задължителни. Ако все пак някой не може да живее без този моден “храм”, не е лошо да се съобразява и с останалите. Има отделени за хранене и повиване места. Както има тоалетни /щото то и акането е физиологична нужда/. И всичко е въпрос на култура, вкус, стил. Малко съм изморена от майки, които сменят памперси и бършат дупета на съседната маса в ресторант/кафене/пицария, докато други хапват салата. И те гледат лошо, когато им направиш забележка. Ама как си позволяваш?! Тя е МАЙКА! Родила е! И се мъчи всеки ден да го храни, повива, приспива! Да не ходи в мола ли? Малка ли е жертвата, която е направила с раждането.
  Изморена съм и от неразбрани, угнетени, пренебрегнати жални хора с нарушени права.
  Да се съобразяваш с другите на обществени места е въпрос на вкус, стил, усет, култура и манталитет. Иначе физиологични нужди – бол. И се правят на специално обособени места. То и сексът е нещо нормално, а и обикновено така се раждат бебета, но пейката в мола не е подходящо за целта място.
  Няма нужда да живеем в крайности. Да кърмиш е чудесно. Така сме създадени. Това никой не го оспорва. Но малко съобразяване с другия и с неговото пространство не пречи никому.
  Това, че не обичаш да гледаш кърмещи жени, докато пазаруваш, не те прави мизантроп. Не означава също и, че си „силиконова кифла“, която е забравила основната функция на женската гръд.
  Това, че не обичаш, някой да размахва наакани памперси, докато се храниш, не значи, че мразиш бебетата.
  Това, че не обичаш шумни хора, които те правят пряк свидетел на целия им разговор в ресторанта, не означава че мразиш хората.
  Това, че не обичаш чужди кучета да ти скачат на белите дрехи и да тъпчеш животински екскременти, докато се разхождаш в парка, не означава, че искаш да свариш всички животни в казан.

  Има известни разлики, нали?

  Когато правата се превърнат в липса на елементарно съобразяване, нарушават правата на останалите.

  1. Много ви личи, че нямате деца. Но така и не стана ясно с какво точно ви дразни вида на една кърмеща детето си жена и с какво нарушава вашите права . Ясно е , че майките сядат по-далеч от другите хора, те също се нуждаят от по-спокойна обстановка, но след като я нямат са принудени да действат импровизирано или да жертват детето си, което ще се скъса от рев. Тогава, може би, всички ще я упрекват, че не я бива да успокои детето ! И къде видяхте тези места за кърмене, моля ? Може би, майките трябва да бъдат затворнички докато са кърмачки!…

  2. И на вас да кажа, да наистина мнението ви е безсмислено при положение, че нямате идея за какво става въпрос. Кърменето е хранене (което все още не е станало срамно на публични места и все пак е трудно да се сравни с ходене по голяма нужда и секс,) но също е и много други неща които ви пожелавам да ви се изяснят някой ден като станете майка – това не е нещо което правиш под час за 10-15 минути.. Моето бебе е имало периоди в които се е кърмило почти постоянно, в движение, до като пазарувам, до като върша работа, до като домакинствам в къщи (в ерго). Правата са си права, обществените места – обществени места. Моловете минават за такива и в такъв случай имам право да ги посетя с кърмещото се бебе – точка. Кой обича такива и кой не как можело да минем и без да влизаме с бебетата си там са пълни глупости.

 9. Браво за статията! Ако ме интересуваше чуждото мнение до сега да съм се побъркала, за нещастие има много прости и откъснати от природата хора.
  Много ми е интересно как една майка може да ” парадира” с кърмене. Дори е много добре да има такива майки които кърмят спокойно навсякъде където им се наложи, а да може повече хора да ги виждат и да свикват с тази гледка защото е най-нормалното нещо. И аз съм кърмила навсякъде и за мое щастие не съм получава никакви коментари може би защото характера ми е такъв че хората отсреща усещат че не могат да си го позволят. Точно защото не се крия по ъглите, а го правя уверено никой не е посмял да ми каже нищо. И да не е задължително да се “вее” гола гръд, но и да се случи да съм облечена така че да стане изобщо не ме интересува.

 10. Според мен всеки коментира случката от гледна точка на забележката за кърмене. Но в случая става дума затова, че има обособена стая за тази цел. Да, ако нямаше такава стая щях да съм на страната на кърмещата жена. Но случая не е такъв. Според мен се е засегнала, че са и предложили да кърми другаде, а не там, където тя е решила. Абсолютно пресилен скандал. Освен това статията на авторката описва неща, които са твърде обичайни за голяма част от женското съсловие – кърмене, използване на помпички. Прекалено ми се вижда да се акцентира, сякаш е нещо невероятно. А частта за протестите, (доколкото си спомням заедно с бебето, а беше доста шумно) просто не подлежи на коментар.

 11. Благодаря ти, Мирянка, за хубавия пост! Остави ме без дъх, толкова истинско и …да, точно си го предала, и аз се сдухвам от безчувствеността на хората! Затова няма да чета коментарите оттдолу, ще развалят хубавия „вкус в устата“, ще развалят магията от прочетеното. Уморих се да водя дебати, да пиша, да разговарям и убеждавам другите защо е нормално да кърмя в мола, в кафенето или в парка! Всеки път се ядосвам, четейки абсурдни, низки, грозни изказвания и то най-вече от други жени – също майки! Не разбирам от къде тая злоба, лошотия, ревност ли е или завист, че ето на, „ние“ имаме смелост и дързост да кърмим навън, а те не са били така смели! Скоро разговарях с една приятелка по темата, тя също кърмела, една година даже, но, хм, така да се каже, нали имало стаичка за кърмачките…И хайде пак обяснявай, че няма такава стая, а е една детска тоалетна, където няма дори къде да седнеш. И как така, ако кърмиш до годинка, и повече, ще си стоиш в къщи и ще се криеш, или като „добра майка“ ще си направиш сметката кога детето ще огладнее и ще се прибереш… От целия този шум си припомних защо терминал едно и две са ми много, ама мнооого привлекателни, и то час по-скоро, докато децата ми са още малки, та да не се сблъскат с това толкова „морално“ общество!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s