За ваксините – не какво мисля, а как се чувствам

Не знам поради каква причина в последните няколко дни интернеда избухна с мнения в подкрепа на ваксините. Вероятно нещо са дали по телевизора, което съм пропуснала, че така изведнъж много хора решиха да си кажат мнението.

Аз нямам за цел да изкажа мнение ЗА или ПРОТИВ ваксините, нямам намерение и да коментирам мненията ЗА или ПРОТИВ ваксините.

Искам само да си кажа, понеже ми тежи, как се чувства една средноинтелигентна (по общоприетия стандарт за интелигентност) майка посред тоз обществен диалог, в който никой не слуша другугата страна, за да я разбере, а за да ѝ отвърне подобаващо.

Това, което аз виждам са два типа коментиращи:

1. изпаднали в истерия майки, които се нахъсват помежду си – средноинтелигентни (и те като мен), загрижени, стресирани, малко поизглупели около изтощителната, но интелектуално щадяща грижа за бебето, които гледат надменно всяка невежа, която допуска илюминатите да разболеят детето ѝ от аутизъм, и

2. мъже и жени, които нямат деца (или не са основния грижещ се за детето вкъщи), които са свръхинтелигентни или поне се изказват с надменност, която предполага, че се имат за такива или най-малкото за по-интелигентни (поне мъничко “по-“) от хистерясалите мами, които обвиняват опълчилите се срещу науката и медицината прости люде.

Сега, има и други в целия диалог, но те или си мълчат или просто ме избягват мен лично, защото аз не ги засичам. Всъщност, не всички ме избягват. Онзи ден Гери ми писа: “Мирянка, какво мислиш за ваксините. Мен много ме е страх.”

И мен ме е страх. 

Страхът е най-лошия съветник.

И какво сега?

Страх ме е да направя ваксината, страх ме е и да не я направя. 

И най-малката вероятност да вкарам в детето си нещо, което може да му навреди, ме ужасява. Ужасява ме и мисълта, че ще го оставя уязвимо на болести, за които човечеството вече има лек и той е достъпен за мен.

Сега ще си призная с риск да бъда заклеймена от всички в спора – децата ми са ваксинирани с повечето задължителни ваксини – с изключение на две- три, с които имаме да наваксваме понеже боледуваха доста в последните месеци, но не е сигурно дали ще наваксаме. Просто не съм сигурна какво да правя.

Всеки път, когато държа Филип или Дамян, за да може да му сложат ваксината, в гърдите ми бушува буря и въпросът, чийто отговор никога няма да имам: Правя ли най-доброто за него? 

IMG_0141

Вярно е, че са задължителни някои ваксини, но в крайна сметка, моя отговорност е грижата за моето дете. Вярно е, че нося отговорност и за другите деца – давам си сметка, че ако моите деца не са ваксинирани, те поставят в уязвимост и децата около себе си. Честно да си призная обаче, най-ме е грижа за моите си (та-даам!). Искаше ми се да мога да не ги ваксинирам, но да задължа всички около мен да си ваксинират техните – така моите ще са защитени от заразите и от евентуалните вреди от ваксините. Няма как да стане това и в края на краищата всеки родител носи отговорност за решението, което ще вземе с яснотата, че другите около него може да вземат друго решение.

Бремето на такава отговорност е тежко и моля за милост. Пощадете ни поне от грубостта и осъждението, които струят от мненията по въпроса. Изкажете си аргумените, но не сочете с пръст и не заклеймявайте.

Вижте, нямам против диалога ЗА или ПРОТИВ ваксините. Нужен е. И ще чета всичко, което ми попадне, за да съм сигурна, че съм дала всичко от себе си, за да знам правилния отговор.

Само една молба имам към участниците в диалога: не ни съдете, не ни се присмивайте, не ни сочете с пръст и не ни заклеймявайте. От която и страна да сте. Срещу която и страна да сочите, имайте едно предвид:

Колкото и изглупяла да изглежда отстрани, колкото и фанатично заблудена да ви се струва, колкото и невежа да е, Всяка майка прави каквото прави с убеждението или най-малкото с надеждата, че прави най-доброто за своето дете.

6 thoughts on “За ваксините – не какво мисля, а как се чувствам

 1. Страхотен пост, Мирянка. Трябва да се говори повече, пък белким се стигне някой ден до нещо, което поне мъничко да дава някакво спокойствие от решението, което взима всяка майка. И мен ме е страх. В близкото бъдеще (когато имам дете) ще ме е страх още повече.

 2. Ако страхът продължава да диктува действията ни, то тогава няма да мръденеме и една крачка в живота си и ще си останеме със страха. Имам приятелка, която отказа да ваксинира детето си и не съм чула (и дано не чуия никога) нейното детенце да има проблеми със здравето. За това каква е моята позиция – ядосана съм на цялата фармацевтична индустрия и на тези, които позволяват тя да разцъвтява а нас да разболява. Не и вярвам, това е!

 3. Дори и като човек с медицинско образование не мога да дам на сто процента вярно и обективно мнение. Аз самата съм била ваксинирана и сега може би заплащам с някои странични ефекти( не забравям, че и когато това се е случило моята майка не е имала право на избор ) . Никой не бива да Ви осъжда или заклеймява . Страхът Ви е оправдан до някъде. С радост бих Ви пратила статии и информация и от двете гледни точки.

  1. Здравейте, Зорница! Много благодаря за коментара Ви. Моля, на всяка цена, изпратете ми статии по въпроса. С радост ще публикувам нова статия по темата.с помощта на Вашето експертно мнение.

   1. Съжалявам, че ще Ви наспамя пост-а( малко съм невежа в wordpress и не знам от къде се пращат лични съобщения, ако въобще има такива ) . Съвсем не се имам за голям специалист, продължавам да се уча всеки ден, но темата наистина е много сериозна. Изпращам Ви част от нещата, които намерих много набързо в компютъра си , надявам се да са от полза поне малко 🙂

    http://www.slate.com/articles/life/family/2014/01/growing_up_unvaccinated_a_healthy_lifestyle_couldn_t_prevent_many_childhood.html

    http://www.iflscience.com/health-and-medicine/dear-parents-you-are-being-lied

    http://en.wikipedia.org/wiki/Herd_immunity

    http://www.nytimes.com/2015/01/07/arts/design/gates-foundation-uses-art-to-encourage-vaccination.html?_r=0

    И едно безумно изказване на д-р Емилова, ще се опитам да намеря цялото интервю

    “Ваши колеги-лекари напоследък се оплакват от увеличаващите се случаи на анорексия сред младите момичета. Каква е причината?
    – Според последните научни съобщения, причината за това са противотуберкулозните ваксини, познати като БЦЖ-ваксини. Те задължително се слагат на децата в пуберитета. Учени от Англия вече са доказали, че на тях се дължи бумът на анорексия сред момичетата в Европа и САЩ. Колкото до момчетата – счита се, че пак същите ваксини водят до психическите им разстройства. Проучванията в тази област продължават с пълна сила.”

    Моят отговор на това: Туберкулозата се причинява от бактерия и лечението й продължава от 6-9 месеца. Лечението се извършва с антибиотици по двойна и тройна схема( тоест включват се токова на брой препарати с различна продължителност на използване). Да не говорим за нежеланите ефекти, които могат да се постигнат с такова “тъпчене” с лекарства. По тази логика може би младите родители не трябва да дават и кисело мляко на децата си, за да не се заразят с Mycobacterium tuberculosis.

 4. Друг е въпросът как се синтезират и днешните ваксини- върху ракови клетки, за да бъде по- голяма възпроизводимостта. Преди са се синтезирали по естествен път- върху тестисите на животни. Тоест сега следва и казусът, че още с ваксинацията срещу някоя болест си вкарваме нарочно ракови клетки и тъй като ракът е генетично детерминиран в нас( кодира се от т.нар. онкогени) и при различни стресови ситуации на организма се отключват става един омагьосан кръг. Липсата на информираност към родителите е толкова нагла и безкрайна че нямам думи. Ваксината срещу рака на шийката на матката, която влезе в календара, има доказани странични ефекти и се е спряла в Америка.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s