6 + 6 съвета за 2 под 2

Наскоро с Ивайло трябваше да споделим като родители 6 съвета за отглеждането на 3 месечно бебе и още 6 за детето на 2 годинки. Цвети Шенева от 24chasa.bg ги включи към материал за Ивайло и бащинството му.

Ето шестте тайни (не съвсем) за бебета до 3 месеца, за които нямаме разногласия и които прилагаме без да се замисляме:

Дамян на 12 дена, уловен от Тонита
Дамян на 12 дена, уловен от Тонита
 1. Гушкайте го! Новородено бебе не може да се разглези, а то има нужда да усеща близостта на мама (най-вече), но и на татко. Стресът от излизането на бял свят минава много по-леко ако бебчето е гушкано, а връзките, които се изграждат, са безценни за бъдещето!
 2. Бъдете спокойни (и мама и татко) – заразно е!
 3. Вслушвайте се в инстинктите си. Съветници ще се навъдят много. Най-добрият съветник е майчиният инстинкт (чак след него идва бащиният (: ).
 4. Всички бебета са различни. Ако вече имате дете (като нас), не очаквайте второто да е същото, но и не разчитайте, че ще е диаметрално противоположно (:
 5. Къпането всяка вечер не е задължително. Бебе на 3 месеца нито се цапа, нито се поти. Освен ако не му е удоволствие, не виждаме причина да си го причинявате ежедневно.
 6. Кърмете, майки, кърмете! Само началото е трудно. После става лесно, удобно и естествено. И най-вече – няма по-добро за бебо от майчината кърма.

Ето и нашите съвети за батковци и каки на около 2 годинки:

Ивайло чете на Филип (тук на 3-4 мес.)
Ивайло чете на Филип (тук на 3-4 мес.)
 1. Покажете им целия свят! Няма нищо по-вълнуващо за нас като баща и майка от това да виждаме как Филип (1г. и 10мес.)открива нещо за първи път!
 2. Поставете граници. Важно е да се аргументираме пред детето, но някои неща просто не са позволени, дори да нямам железен аргумент.
 3. Щадете се! Двугодишните могат да изцедят всяка капчица енергия от вас. Намерете начин да се презареждате.
 4. Не се карайте пред детето, разрешете споровете си насаме. Детето трябва да е сигурно, че мама и татко се обичат много.
 5. Не го оставяйте пред екрана (телевизора, компютъра или телефона), само защото ви е по-лесно. Четете му книжки или му разказвайте приказки от съвсем рано. Въображението му се развива, когато само трябва да си изработи картина за онова, което чува!
 6. Учете го на отговорности. Двегодишното дете е достатъчно голямо да помага в слагането на масата и подреждането на играчките. Е, понякога ви създава повече работа, но целта е да се научи, нали?

Това са възможно най-бързите неща, които ни хрумнаха. Сигурно има още 873246723732, които сме убедени, че всеки трябва да прави или не прави, ама никой не ни пита. хаха

Скоро ще сподеим и някой друг съвет за отглеждането на 2 под 2 заедно, пък ако ще и никой да не ни пита! (:

Линк към статията за бащинството на Ивайло в 24chasa.bg 

6 съвета за бебета и деца под 2 годинки 6 съвета за бебета и деца под 2 годинки

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s