В навечерието: защо смятам, че гей парадът е проява на безотговорност

Наближава гей-парада и реших да се възползвам и от моето право на мнение. Имам такова и то е информирано и базирано на търсене, не е просто настроение или някакъв балкански синдром.

Хората, които познавам и определят себе си за гей, в голямата си част са изключителни интелигентни, мили и способни. Всъщност това няма значение. Изтъквам го, само за да сме наясно, че нямам зъб на “някой долен педеруга” (тоя израз го взимам от гей мъж, койото го употребява, да не ми се нахвърлите сега!).

Доскоро гледах на ЛГТБ като на част от обществото без да се замислям за причините да са с различна полова ориентация, както и какви са последствията от това за тях самите. Откакто съм майка (а и малко преди това) обаче започнах да забелязвам, че голяма част от тях всъщност са дълбоко чувствителни и страдат от емоционални дефицити, които са очевидни в поведението им. Работила съм с много младежи от домове за деца, които са преживели много насилие в живота си, и сходствата в поведението са доста. Търсенето ми се поднови и около дебатите по въпроса в ДЕОС.

Наскоро изгледах и това видео, което ни запознава с няколко мъже, които са били хомо-, а вече са хетеросексуални. Те разказват за причините да бъдат гей (преди) и как промяната е донесла надежда и радост в живота им. В допълнение, няколко професионалисти обясняват по-научно обстоятелствата.

Untitled

Неизбежно си задавам въпроса: ще бъде ли моето дете гей? Каква е вероятността? Мога ли да направя нещо, за да го предпазя от травмите, които са белязали момчетата от видеото?

Не намирам информация, която да потвърждава, че има генетични причини за еднополово привличане. В смисъл не е доказано, че човек се ражда гей. Питах и приятел – Марта Козарева – психолог-консултант:

според психоанализата и психологията е много важна ролята на бащата в отглеждането на момчето. Важен е примерът, който му дава и начина, по който му показва какво е да си мъж-като поемане на отговорност, кавалерство, закрила над жената и тн…Относно генетичното, вече се доказа, че няма такова нещо.. различната ориентация се дължи на средата и на отношенията с родителите както казах най-вече с бащата-не че майката не е важна, но е важно момчето да вземе примера от бащата и грубо казано да вземе мъжките черти от него, a не от майката!”

Щом човек не се ражда гей, значи половата му ориентация се сформира под влиянието на семейството и обществото. За моето дете аз и съпругът ми носим отговорност, но всички ние носим отговорност и като общество. Азис неведнъж е признавал, че от Васко е стнал Азис, заради скандала, за да привлече внимание. Кончита Вурст също е опаковка, която крещи за внимание, вместо да разчита на качествата си (независимо дали ги има).

Мисля си за всички онези, които с две ръце подкрепят гей-парада и визията на Азис и Кончита, а наричат мен хомофоб и неонацист. Мисля си… дали помислиха за децата, на които нашето общество казва “ако сте наранени от противоположния пол или имате нужда от допълнително забавление, пробвайте със същия”?

Мисля си и за онези хора, които са привлечени от същия пол не по свой избор, а поради преживяно насилие. На тях казваме “Така сте родени, нямате шанс за промяна, дори да искате. Приемете го и елате да се порадвате с нас на парада.” А празнотата и самотата от непосрещнатите нужди? Помислихме ли за това? Помислихме ли дали няма изход, терапия?

Наранените момчета от видеото по-горе са се убедили от опит, че на мъжа е нужна жена. Нужно ли е и моето дете да достигне до този извод по трудния път?

Мисля си и за правото на еднополови двойки да отглеждат деца. Мисля и чета. Ще пиша като се образовам.

Advertisements

22 thoughts on “В навечерието: защо смятам, че гей парадът е проява на безотговорност

 1. Мила Миряна, някои хора действително изневеряват на истинската си същност заради травма, но това не винаги е в сексуален аспект. Тези са случаи са в отделна графа – графа “травми от детството”.
  Всеки нормален човек обаче, е способен да изпитва чувства както към другия пол, така и към своя собствен. Когато се научим да ценим хората не според друго, а според това какви личности са, ние се научаваме че можем и да бъдем привлечени от тях като такива, независимо от пола им. Дали ще се отдадем на тези чувства, вече зависи от възгледите ни и възпитанието ни.
  Не е нужно непременно да създадем семейство с човек от нашия пол, но защо не? Ако твоята най-добра приятелка се беше оказала най-прекрасният човек на света, който те кара да се чувстваш най-щастлива, дори по-щастлива отколкото с всички момчета, с които си си представяла, че градиш семейство, не би ли обмислила да отгледаш и възпиташ детето си заедно с нея? Не говоря непременно за интимни отношения.
  Просто помисли и върху този сценарий 🙂
  Важна е личността, не полът й. Не го збравяй!

 2. Също така, мила Миряна, искам да ти напомня, че във всяка двойка има един доминиращ. Един с твърд характер и един с по-мек характер. Така се сформират отношенията между хората – алфата търси някой да я следва, а следващият търси някой да го води. Две алфи виреят трудно на едно и също място. Но като цяло алфата е човекът, който възпитава детето да бъде силно, мъжествено (когато това се налага) и пр. Абсолютно същото се наблюдава и при гей двойките, те не са съставени от по две мъжествени жени или двама женствени мъже, нали си наясно с това? 🙂
  В много семейства именно жената е алфата, а мъжът е по-нежен и внимателен. В много случаи се налага бащата да бъде и майка за детето си, а колко много пъти пък се налага майката да бъде баща. Човек се учи на тези неща и когато го прави с любов и старание, децата не остават травмирани.

  Ние познаваме един модел, затова другият ни е толкова чужд, но не се притеснявай – когато децата в гей бракове са отглеждани от добри, отговорни и свестни хора, всичко с тях е наред. Те не познават друго, затова не страдат, че не са израснали като нас. Освен, ако обществото ни не ги накара да страдат заради това, разбира се.
  Както онзи, който се е родил глух или сляп, познава само този живот и това, което имаме ние, не му липсва и не му пречи да се развива като личност. А напротив – той развива качества, които ние не бихме могли да развием.
  И е много грешно да смятаме, че ние сме по-отговорни личности и не сме лишени от нищо, защото сме израснали в най-честно срещаният модел. Много добре знаеш, че безотговорните между нас са изключително голям брой, а лишените от адекватни грижи деца са още повече.

  Та пак опираме до това кой каква личност е. Това е важното 🙂 Останалото няма абсолютно никакво значине, защото докато има кой да дава любов и кой да я търси, всичко ще бъде точно както трябва да е 🙂
  И стига с това вглеждане във възпроизвеждането. Не се раждаме, за да се възпроизвеждаме 🙂 Животът има далеч по-дълбок смисъл.

 3. И това доказва какво?
  Има много мъже, които 30 години са живяли като хетеросексуални и после взимат, че “обръщат резбата”.

  Ако си бил привлечен към противоположния пол и после изпиташ привличане към същия не сменяш сексуалната си ориентация. Хомо и хетеросексуалността не са единствените: съществуват още три сексуални ориентации, за които много хора забравят и си мислят, че привличането към един или друг пол означава смяна на сексуалната ориентация.

  Очевидно е, че гледате на сексуалната ориентация като на психическо разтройство: цитираните от Вас източници (съответната Марта Козарева) очевидно не е наясно, че има различия във феромонната чувствителност и секреция между мъжете с хетеро и хомосексуална ориентация, което може да е единствено обосновано от гените им.

  Отделно, сексуалната ориентация е компонент на сексуалността, а тя от своя страна се влияе от генетиката, физиологията, околната среда (разбира се), и като такава има богата гама фактори в средата, които могат да увредят психическото здраве на човек, но да се акцентира върху такива казуси и да се преструваме, че те са множеството или че обратното не се случва… съжалявам, но не мога да приема това за аргумент.

 4. Ужасява ме фактът, че пишман-психолози и “специалисти” си позволяват да влизат с кубинките в живота на хората, за да оправдаят собствените си ограничения и предразсъдъци. Простимо е средностатистическият гражданин да е задръстен игнорамус по дадени горещи теми, но да се изцепиш уж “професионално” в пространството – това е доста по-вредно от гей-парада.

 5. Много хора се раждат с пол различен от външно забележимия. 🙂 Абсолютно доказано явление е. Никой не казва, че им е лесно, но нима нямат правото да бъдат себе си?

 6. Мила Миряна,
  Аз познавам много хетеросексуални хора, много повече, отколкото Вие познавате хомосексуални. Някои от тях са изключително глупави и ограничени, други са много умни и отворени. За известно мое съжаление никой от тях не нарича себе си “тъп хетеруга” или с други обидни имена, за да мога и аз да го подхвърля сега в кавички с условието, да не ми се нахвърлите. Но това няма значение сега.

  Говорите за травма, за насилие и как те са причината за хомосексуалността, а не генетика, защото приятелката ви така казала. Потърсихте ли допълнителни данни и други теории, може би от чубина, където се дават много повече пари за изследвания, може би от пресижни университети или организации? Доколкото разбирам – не. И като говорите за травми и насилие, намеквате ли, че никой хетеросексуален човек не е преживявал травма и насилие? Надявам се не, това би било абсурдно твърдение! Как си обяснявате тогава факта, че при сходни нива на травма и насилие някои хора стават хомосексуални, а други не? Приятелката Ви как си обяснява това? Ролята на бащата била най-важна… Аз пък си мислех, че е на майката, от това, което аз съм чел (със сигурност повече от Вас и приятелката Ви, защото съм гей и съм се интересувал) повечето от психоаналитичния свят пък казва, че майките правят момчетата гей – много ги гушкат, глезят ги, обличат ги в роклички, защото искали да имат момиченца… Ами ако в едно семейство бащата е еднакво … да кажем неадекватен към двамата си сина, и единият от тях стане гей, а другият не – каква е тогава причината?

  Говорите за видеото на една крайно консервативна и крайно религиозна организация, което представя една крайно… дори не бих казал спорна, а откровено нацистка практика, противоречаща на всякакви принципи на човешките права и достойнство. Потърсете друго мнение и за това – не е трудно, например http://en.wikipedia.org/wiki/Ex-gay_movement или http://www.huffingtonpost.com/news/gay-conversion-therapy/. Резултатите от тези вреди и нечовешки практики също са доста неясни – дали хората наистина “стават хетеро” или просто спират да правят секс заради това, че са им промити мозъците, или организациите, които снимат тези филми наемат актьори…

  Аз съм сигурен, че в света има повече хетеро хора, които са станали гей, отколкото обратното. И като говорехме за травмата, как според Вас живеят тези хора с потиснати хомосексуални желания, убедени, че са ненормални (заради хора като Вас, които пропагаднират тази лъжа!), неадекватни, скачащи от една жена на друга и вечно търсещи правилната, когато дълбоко в себе си знаят, че просто няма такава?! Един вид, хората, които са привлечени от другия пол, но не по собствено желание, а защото са преживели насилие или най-малкото, защото от 3-годишна възраст чуват, че да си гей не е нормално и порасват с идеята, че те самите са ненормални… Замисляте ли се за това? Или приятелката Ви няма мнение по този въпрос, всички сме травмирани, насилени и ненормални и се наричаме педеруги и това е? 🙂

  Мила Миряна,
  Щях да се нервирам по-малко ако бяхте казали, че просто не харесвате гейове или че ни смятате за извратени, противоестествени… НО да се правите, че мнението Ви почива на някаква научна основа, когато то почива на крайно консвервативни религиозни и нацистки теории и практики – това вече не мога да приема!

  Поздрави,
  Един добре функциониращ гей мъж!

 7. Зори,ти си моят идол! 😀 още докато четях си мислех да коментирам,но ти написа всичко,което и аз исках да напиша 🙂 Благодаря ти!Миряна,терапия…наистина ли си говорим такива глупости през 22 век хаха не мога да повярвам

 8. Мирянка, желанието за обективност и цивилизована дискусия заслужава уважение, обаче анализът е пълен с логически грешки. Това, че вие не сте намерили потвърждение за генетичните причини за хомосексуалността, не означава, че няма такива, и че всичко и всеки който подкрепя вашата теория дава валидна аргументация. Марта Козарева като когнитивно-поведенчески психолог да си се придържа към експертната си сфера (“професионален опит в корпоративния сектор като специалист по подбор на персонал както и дву-годишен опит в отдел Човешки ресурси..”) и да не дава авторитетни мнения от области, с които не е наясно. Има много научни изследвания които показват връзка между генетични характеристики и сексуална ориентация. Можеш да потърсиш информация за гена Xq28. Също можеш да провериш цитираните научни “peer-reviewed” публикации тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Biology_and_sexual_orientation.

  Причините за сексуалната ориентация са различни при различните индивиди. Варират от чисто генетични до такива свързани със средата и възпитанието, като при много хора ги има и двата фактора. Аз лично познавам хомосексуалисти, които не са имали никакви травми през детството си и отношенията с родителите им винаги са били нормални, но въпреки това са с хомосексуална ориентация. Има и доста случаи при които генетиката предразполага към хомосексуалност и някаква психологическа травма ‘отключва’ проявата на такава ориентация.

  С подходяща среда (поведение в семейството и възпитание) може и да успеете да намалите ‘риска’ от това децата ви да ‘станат’ гей, но пълна гаранция няма. Искрено се надявам децата ви да са хетеро, но ако все пак се случи да не са, ми се струва, че ще ви е доста трудно с това схващане, че хомосексуалността едва ли не е психологическо заболяване. По-скоро се фокусирайте върху това децата ви да са щастливи независимо от това дадли са гей или хетеро. За един родител щастието на децата би трябвало да е по-важно от тяхната сексуалност.

  Възприемането на хомосексуалността като заболяване не е много по-морално от определянето на някой хомосексуалист като “долен педеруга”. Такова ограничено мислене погуби един от най-големите умове на 20-ти век – Алан Тюринг…

  Като четете и правите проучвания е хубаво и да се замислите кое ви притеснява в хомосексуалността. Самата хомосексуалност или нещо друго свързано с нея? Нещо което не отговаря на вашите стандарти за ‘нормално’ и ‘морално’ (или ‘естествено’ което е доста малоумно като аргумент, но често се употребява)? Защо това което е различно и не разбираме, непременно трябва да е вредно и ‘грешно’? Защо това което ни притеснява нас непременно трябва да е проблем за света?

 9. ЖЛА МИ Е! Жал ми е когато чета всичките тези глупости. До къде стигнахме, от велика държава…станахме сбирщина от гнусни педали, които наричат себе си гей. Шепа цигани, които се борят за равноправие. Мутри, които взаймно се избиват. И всичко това управлявано от долна червена измет.
  Щом Бог е решил, че половете ще са два и че семейството ще бъде съставяно от жена и мъж, то това което вие правите е извращение! Никакви гейове не сте, чисти педерасти!
  Поздравявам Миряна за статията!

  1. Логически заблуди на всякъде! Но са силно въздействащи за безкритични промити съзнания като вашите и се разпространяват като библията.

   “We will see more…”, “Legally this will lead to a movement..”, “In essence our nation is saying” – slippery slope и hasty generalizations?

   А това “Unless and until thinking Christians with a biblical worldview begin to take the lead again in education, ethics, law, arts, science, and politics, societal ethics will be led by scientists, ethicists and technology wizards with no god in their lives but the idolatrous need for “self-expression” не може да е по-малоумно. Показва желание за налагане на цензура и сериозно неразбиране на принципите на науката. Ако науката се съобразяваше с религиозния светоглед на християни или който и да е друг вместо да си следва научните принципи тя нямаше да е наука. Въобще религиозните фанатици неспособни да мислят самостоятелно и с мозъци филтриращи всичко през библията ако е възможно да стоите по-далеч от обществено значими проблеми.

   1. Господине или госпожо, явно сте твърде неосведомен. В противен случай щяхте да сте наясно, че едни от най-великите учени и гениални умове са били християни. Християнството и науката не се изключват, а напротив!

    И по злобничкият ви отговор, мога само да си направя извода, че именно вашият мозък е промит. В противен случай щяхте да знаете как да споделите различното си мнения без да падате на такова ниско ниво!

   2. Ани, ниско е нивото на цитираната от вас статия, която също така е доста по-злобна от моя коментар. А ако не успяхте да разберете същността на коментара ще се опитам да ви го обясня:

    В основата на християнството и всяка друга религия стои вярата. Вярваш ли в Бог, вярваш ли в написаното в библията, вярваш ли на авторитета на някакъв генерализиращ пастор, ти не мислиш критично. Вярващите приемат нещата така както им ги представят (или така както ги чувстват).

    Науката от друга страна има строго определени правила за анализ (нарича се научен метод) и установяване на теории, които се базират на критичното мислене и факти които могат да бъдат проверени. Критичното мислене задава въпроси, винаги се съмнява, проверява и никога не допуска вярата сама по себе си да дава отговори. Науката е стигнала до това ниво благодарение на научния метод, които изключва вярата. Ако я нямаше науката в този си вид средната продължителност на човешкия живот още щеше да е 30 години и сега нямаше да можете да изразявате антипатията си към сексуалността на хора, които не ви засягат по никакъв начин.

    Най-великите учени и гениални умове са атеисти и агностици и в хода на историята “хрстиянските” и въобще “вярващите” учени стават все по-малко. Еволюционно човек е устроен да вярва в по-висша сила, от чието благоволение зависи съдбата му (google: “Cargo cult”). Благодарение на критичното възприемание на света тази необходимост е ограничена до нивото на днешните религии, които или мълчат по много научни въпроси или просто се изменят, така че да не са в противоречие с тях. Малкото успешни учени християни са такива защото са се опитали да разграничат вярата от научните си занимания, както казах науката изисква коренно различен подход. Аз лично познавам доста учени сред които има и християни и мюсюлмани, но те са такива единствено защото не прилагат вяра и религиозни убеждения в работата си, както и не прилагат научния метод за обяснение на предмета на вярата си.

    Това са принципни несъвместимости между християнството и науката. За фактологическите като еволюция на видовете и космология и креационизъм няма смисъл да говорим.

    Хора като този пастор имат същото мислене като инквизиторите. Не разбират причините за дадено явление, но понеже то не им харесва и не се вписва в библията им, следователно е грешно и трябва да се забрани. Добре, че поне не иска да ги гори живи гейовете…

 10. Смятам че дискусията мина в трета глуха. Става въпрос за гей-парада, кому е нужен, какво доказва и с какво помага. Моето мнение съвпада със заглавието на статията, че това е проява на безотговорност, излишно противопоставяне и никой не печели, а всички губим

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s