Отказвам да мразя по сценарий

Просто не може да мразим някого заради цвета на кожата му. Не може!

Престъпленията са престъпления, независимо кой ги е извършил. А заглавия в стил “циганин наръга възрастен човек”, “алжирец удуши трима и закла осем”, “турци вилнеят еди къде си” са най-стария и мазен, гаден медиен трик. Неговата цел е единствено да припознаем враг в лицето на даден етнос или друга група и да отклоним вниманието си от нещо друго.

roma

Днес вниманието ни трябва да бъде отклонено от действията на управляващите и протеста срещу тях. Вечерните емисии на телевизиите да бъдат изпълнени с новини за смърт и гнет. Така, седейки на дивана в хола с ракийка в ръка, да се разгневим на виновниците, да се разлютим по балкански му и да почнем да ругаем с омраза в сърцето всички различни етноси повсеместно.  Георги Милков написа много точно“Да се бият африканци по улиците, според някои е чудесна идея. Така всички забравят за протестите, за студентите и за всички останали наши проблеми и започват да се занимават със сирийците. “

Иначе се сърдим на западняците, че ни имат за измет, ама баш по тоя начин третираме ония, над които смятаме, че доминираме по неясни признаци.

Днес научих и за побоя над бате Асен (Кисимов), който изпя “Къде ми са детските книжки” през 1995. Тоя благ човек, всеобщ любимец, бил пребит от група гологлави момчета, които го помислили за турчин. Моля? Че и турчин да е?

Хайде, вместо да се хващаме в старите медийни клопки, да си турим глава на раменете и да се запитаме: КОЙ има интерес да всява страх и омраза? КОЙ има интерес да отклонява вниманието от своите престъпления? КОЙ има интерес българинът да се маринова във фашистки гняв? КОЙ ще дойде на бял кон и ще размаха пръст срещу изкуствено създадения враг, още повече, ще се разправи с него?

8 thoughts on “Отказвам да мразя по сценарий

 1. стари, клиширани, манипулативни номера, на които народът масово се връзва. #защобе. безусловна и моментална оставка. потресен съм.

 2. Така си е!
  Например живея в една от западноевропейските страни – е тук се случва точно това за което описвате Мирянка!
  Имам познати които че чудят и маят защо не сме харесвани тука – а са откровенно озлобени срещу етносите в своята родина!
  Нелепо е и жалко!
  Не гледам новини и страня от медия, и все пак се сблъсквам с подобни “нашумели проблеми” на обществото ни..
  Докато масово не се озлобим масово едни срещу други няма да мирясат с скандалните си заглавия и разкрития.
  Мозъчна промивка му се викаше
  а къде остана доброто?

 3. Добре написано. Трябва да се пише и да се говори за това – трябва да стане ясно, че омразата е малцинство, което само изглежда като мнозинство поради по-шумната си, агресивна и неприятно миришеща природа.

 4. тъпотии, всеки да си гледа своето добруване, дали мрази някои етноси или не са лайна, всеки да се оправя като може. в българия хората са се невротизирали, почнали са да стават ненормални и е вече опасно да се живее тук, всеки трябва да намери мястото си на планетата кадето ще се чувства добре, тук е хуй, аз 4 месеца не бях в българия и вече съжалявам, че се върнах тук.. путка е да си в българия

  1. не съм съгласна, че “в българия хората са се невротизирали, почнали са да стават ненормални и е вече опасно да се живее тук”. Да, всеки трябва да намери мястото, където ще се чувства добре, но ако не допринася това място да е добро, то никога няма да бъде такова. за никой.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s