Протестът не предлага алтернатива?

Защо Протестна мрежа не бива и не възнамерява да се превърне в партия

Ако си от хората, които не подкрепят протеста, вероятно един от основните ти въпроси към протестиращите е „След оставката какво? Кой ще дойде след настоящото правителство? Защо Протестна мрежа не предлага алтернатива?”. Ако пък си от другата страна, вероятно често ти се налага да отговаряш на същите въпроси.

Image
Снимка: Васил Гарнизов

Изключително погрешно е да е търсим от граждани (каквито съставят Протестна мрежа) да поемат политическа отговорност  по няколко причини. Първо, реална алтернатива на мафията не би могла да бъде даден политически субект. Второ, близката ни история показва, че такова „спускане” на месия е обречено на не

успех. И не на последно място, ако от гражданите се иска да станат политици, кой тогава ще свърши гражданската работа?

Наскоро чух отнякъде може би най-точния отговор на въпроса за алтернативата поднесен като контравъпрос. Кое е алтернативата на тумора? Ами, не, няма алтернатива. Не е нужно да има алтернатива. Да, това правителство е тумор за нашата държава – убива я. И затова трябва да бъде премахнато! „Какво ще дойде на мястото на тумора?” – никой болен не пита. Нашата държава ще продължава да има нужда от гражданска грижа и „профилактика” дори след премахване на тумора. Но изключително спешно е на първо време той да бъде премахнат!

Изглежда, че хората искат нов политически субект, който да наметне спасителна мантия и да поведе изгубения народ към обещаната земя. Е, да, обаче съвсем близката ни история доказва, че бързите и спуснати отнейде с парашут решения не работят. Нещо повече, те са инструмент на недостойни и неморални „успели” граждани да си купуват власт и да се изкачват по стълбата нагоре към позиции на диктатори в сянка, които дърпат юздите на цяла държава. Само напомням, че СДС беше бленуваната алтернатива на БКП. НДСВ тази на проваленото СДС. ГЕРБ попълни вакума след НДСВ. Ако един, само един от тези проекти беше решение на гражданските ни проблеми, на 14-ти юни тази година нямаше да има повод  на улицата да излязат десетки хиляди възмутени от наглостта на кабинета Орешарски. Самото съществуване на този кабинет е доказателство, че преходът досега е неуспешен. Нови политически субекти не са решението, от което имаме нужда. Трябва да се случи още нещо, нещо различно, нещо в допълнение.

Назначението на Пеевски разпали гражданската съвест, която повече от 120 дни, леко гузна, че е допуснала да се стигне дотук, търси решение. Търси какво още трябва да се случи. Едно такова решение е именно Протестна мрежа – среда и инструмент с хоризонтална структура за самоорганизация на граждани с цел да бъде коректив на всяко управление. Такъв граждански субект досега не успяваше да се появи в България. И едно от най-големите достойнства на мрежата е че успява да НЕ се превърне в политически субект. Достатъчно партии и формации се пръкнаха на родна земя. Ако те са корумпирани, недостойни и вредни за България, те трябва да се променят. Трябва да бъдат заставени да се променят, да изчистят ръцете си и да започнат да се вслушват в нуждите на единствения суверен в държавата – нейния народ, нейните граждани. В една демократична, европейска държава честта да бъде инструмент за натиск на политическите субекти се падна именно на гражданите. Не на другите политически субекти. На гражданите.

През 2013 (Година на гражданите в Европейския съюз) ние, българите, имаме нелеката задача да се научим да бъдем граждани. Още повече, да изградим устойчиво общество на социално и политически ангажирани граждани, които да бъдат буден коректив на всяко управление. Това е единственият ни шанс да постигнем онова, което повече от 20 години очакваме някой друг да свърши вместо нас. Време е да свършим недовършеното!

Ще използвам пак медицинска аналогия – тялото няма нужда от алтернатива на тумора; има нужда да го премахне (ВЕДНАГА) и да изгради здрав имунитет. Този имунитет за държавата представлява нейното гражданско общество.

Нова алтернатива не е нужна. Нужен е устойчив граждански натиск върху всеки политически субект. Нужна е методична и безотказна гражданска борба срещу всяка неправда.

#ДАНСwithme

#оставкаведнага

One thought on “Протестът не предлага алтернатива?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s