weleda. бизнес с мисъл за човека и природата

не мога да не се вълнувам, когато попадна на бизнес, създаден с мисъл. не с мисъл за пари и власт. с мисъл за природата. с мисъл за хората. с мисъл за баланса.

weleda е създадена през 1921. тогава не са имали концепция за корпоративна социална отговорност. това показва, че КСО не е някакъв тренд. КСО е просто съвременното наименование на на желанието на корпорациите нас хората да работими и да създаваме БЛАГА. ние сме създадени да правим пари. създадени сме да живеем добре. това значи да живеем така че и другите около нас да са добре. такава е и концепцията на weleda.

може би сте ги срещали в аптеките. немска марка за козметика. няма да ги наричам био, натурални или еко, защото това създава объркване. наричам ги добри продукти. добри за хората. добри за природата.

weleda

сами отглеждат повечето от съставките в продуктите си във ферми в Германия. невен, просо, пшеница, тлъстига, розмарин и др. растат на различни парцели всяка година, за да щадят почвата. с вредителите се справят техните естествени “врагове” в природата.

а за хората как се грижат ли? като извличат най-доброто от природата. впечатли ме да чуя, че извлек от различните частите на растенията се грижи за определена зона от кожата. корените – за епидермиса, листата – за дермата, а цветът – за хиподермата. сертифицирани от NaTrue.

отново с грижа за човека weleda помага на хора в икономически неразвити райони да основават ферми и да отглеждат продукцията си по природосъобразен начин. за капак, гарантирано изкупуват част от произведеното. зарадвах се да науча, че подкрепят такива ферми за отглеждане на лавандула в централна България.

мимолетен КСО проект, изсмукан от пръстите. прекрасен пример за КСО във всяко отношение. с мисъл за добруването на човек и природа още при създаването на бизнес модела.

П.П. скоро ще пробвам новите им продукти за коса. ще споделя впечатления (:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s