Къде в София бих завела гости от чужбина

Скоро ще станат 10 години откакто работя с чужденци. Често имам задача да ги разведа на различни места в България. Поради естеството на работата ми, обикновено това са мрачни места, които показват бедност и социална изолация. И все паквинаги съм се старала картината да е балансирана. Баланс ще търся и в днешната разходка из София.

Взимам гостите от Летище София (по презумпция). Минаваме през ромската махала. Всички я знаем. Няма нужда да я крием. Тя е част облика на София. Не се гордеем с нея, но е факт и нещо, върху което трябва да поработим. Всички.

През Ботевградско шосе (трябва все пак да има нещо, свързно с Ботевград, в обиколката ни) и гара Подуене, стигаме до парка Заимов. Бързаме да хапнем нещо на открито и след това разходка там.

Пеша продължаваме към Паметника Левски. Аз разказвам за историята на България и Освобождението. Не може да пропуснем още един от символите на столицата – храм- паметник Александър Невски.

Отново пеша по жълтите павета – повод да спомена за царска България и любимата ми част от историята ни – спасяването на българските евреи. Стигаме до БНБ и сградата на бившия партиен дом. Стигаме до Президентството и църквата “Св. Георги”.

2064_51972365795_7194_nОттам връщаме леко назад и през градинката пред Народния театър стигаме до пл. Славейков. Отскачаме набързо до Paper Cake за свежа джинджинада и малко почивка.

photoВечеряме в Caruso. За десерт отиваме в Симеоново и сладкарница Романс, където се наслаждаваме на гледка към нощна София.

С благодарност към Миленка и косвено Жюстин за отправеното предизвикателство.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s