ред със стимули и политики, а не със забрани и задължения

със съпругът ми споделяме пред Дарц нюз мнението си за задължтелната предучилищна за 4 годишните. някои от по- важните моменти:

Ивайло: “Нас ни притеснява това, че е задължително. Нямаме избор, възможността да изберем дали да дадем детето при лелка, която ще гледа още трийсет деца…”

Аз: “Законът предвижда доста добри предложения. Експертите, които защитаваха позицията на държавата говориха, че целта на държавата е да стане по-отговорна спрямо децата. А фактът, че за четиригодишните ще бъде безплатна предучилищната,  би облекчил много родители. Нека да ни стимулират с нещо такова, да си дадем децата на детска градина, но да не ни задължават. Същото важи за безплатните учебници, помагала.”

Image
снимка: Иво Орешков

“… държавата казва, ние правим законите за всички и това, че вие можете да си гледате детето вкъщи не означава, че някой друг може да си го гледа вкъщи. Но щом сме различни, щом се правят законите за всички, те би трябвало да се такива,  че да ни дават възможност за избор, да ни дават възможност да бъдем различни, а не да ни слагат в калъп.”

“на Запад хората започват да доказват, че ранното започване в училище не е толкова добро за детето, колкото се е смятало през 90-те и 80-те години. Там вече си взимат поука от грешките, които са направили,  а ние вместо да се поучим, гледаме да ги настигнем в грешките им. Не виждам какъв е проблемът държавата да построи повече детски градини, без да задължава децата да ходят или не в тях.

просто не ми харесва да отнемат правото ни да бъдем различни и да отглеждаме децата си според собствените си ценности, морал и разбирания! в едно деморатично общество ред трябва да се постига със стимули и политики. не със задължаващи/ забраняващи закони. затова пиша. и се надявам да намирам съгласието ти!

ето и цялото интервю, за който има време и търпение.

2 thoughts on “ред със стимули и политики, а не със забрани и задължения

  1. Pingback: foreverlasting

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s