кен робинсън: революция в образованието

понеже си говорим за образование, не мога да изпусна възможността да споделя нещичко за един изключително впечатляващ британец и идеите му за образованието. сър Кен Робинсън е автор, говорител и съветник на много високо ниво по въпроси, касаещи образованието.

Image
Sir Ken Robinson

ако не сте слушали TED лекциите му – силно ви ги препоръчвам. изпълнени са с вдъхновяващи човешки истории, страхотни революционни идеи и очарователен британски хумор. видео 1. видео 2. на английски са.

сър Робинсън казва: “В момента всяка образователна система в света претърпява реформа и това не е достатъчно. Реформата вече не върши работа, защото просто подобрява един неработещ модел. Това, от което имаме нужда, не е еволюция на образованието, а революция! То трябва да бъде трансформирано в нещо друго.”

толкова ми се иска децата ми да учат в система, която развива креативността, търси талантите и ги насърчава, създава среда, която не подтиска въображението, а го стимулира; система, в която детето ще изследва света свободно без страх от оценки, преценки, изпити и тестове. за такова образование говори в лекциите си Кен Робинсън и аз вярвам, че това е бъдещето.

за жалост, образователната система в България е все още далеч от това. затова искам да имам правото за избера начина на отглеждане и образование на децата ми, поне докато мога.

затова простестирам онлайн срещу предложениете промени в закона за образованието. не искам да съм задължена да дам децата си на детска на 4 години.

не ме разбирай погрешно. нямам намерение да държа децата си в изолация, докато физически мога да го правя. вярвам, че мястото им е сред другите деца в реалността такава, каквато е в момента в България. но нека поне на 4 да могда да им предложа алтернатива на детската градина. може би родителски кооператив или друго, но да имам свобода на избор.

и споменавайки свобода: “Процъфтяването на човек не е механичен процес, а органичен процес и ние не можем да предвидим резултатите от човешкото развитие. Онова, което можем да направим, е – като фермерите – да създадем условията, в които човек ще процъфти – да персонализираме образованието спрямо хората, които всъщност образоваме.” Кен Робинсън

започнах онлайн протеста си с това.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s