протестирам срещу задължителното образование за 4 годишните (3)

днес във фокуса на протестното ми писане попадат така наречените Родителски кооперативи, които са алтернатива на детските градини.

те представляват нещо като сдружение на родители, които нямат време да гледат всеки ден децата си вкъщи, но имат желание да вземат участие в начина им на отглеждане. родителите наемат помещение за децата. дават дежурства в кооператива (според възможностите си). помагат за избиране на обзавеждането, играчките, ежедневните дейности и др. майките и татковците избират и храната на децата, според индивидуалните им нужди и предпочитания.

предложените промени в закона за образованието забраняват на родителите да създават такива кооперативи, както и всякакви други инициативи за отглеждане на 4-годишните си деца (чл.344, ал.1). вместо това, държавата задължава родителите да дадат децата си на държавните заведения в тази крехка възраст или на частните детски градини, които изцяло копират държавния модел (чл.8, ал.1).

Image

не знам със сигурност дали, когато му дойде времето, бих предпочела родителски кооператив пред детска градина, но хич, ама хич не ми се иска да бъда лишена от правото да избирам!

“Няма как едно дете на 4 години да развие социални умения и да се социализира, да се научи да работи в екип, когато то бива отглеждано вкъщи от родителите си. И нека да подчертаем, че и в момента 80 % от четиригодишните деца всъщност са в детските градини, т.е. ние не правим нещо, което е по-различно”, казва г-жа Дамянова тук.

“Ами, напротив – правите! Лишавате мен и всички други родители да изберем дали искаме да бъдем сред тези 80% или не.”, казвам аз.

всичко, което искам е свобода на избор.

продължавам да подкрепям протеста срещу прмените в закона онлайн, защото не мога физически да бъда там. започнах в петък с това, писах и вчера. ако можеш и ти – включи се там на място или онлайн.

*снимката е направена в Родителски кооператив “Приказен дом” – на мен ми харесва (((:

5 thoughts on “протестирам срещу задължителното образование за 4 годишните (3)

  1. Pingback: foreverlasting
  2. Pingback: foreverlasting
  3. Pingback: foreverlasting

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s