протестирам срещу задължителното образование за 4 годишните

съвсем скоро ми предстои да бъда майка и неизбежно ме тревожи въпросът дали аз и съпругът ми ще бъдем добри родители. тревожат ни и други въпроси, свързани с възпитанието и отглеждането на децата ни.

Image

имам поглед върху няколко образователни системи в Западна Европа. не ми харесва, че децата там от съвсем малки слагат униформите и се вливат в поточна линия. ето така ми изглежда (и звучи) това. затова и протестирам срещу внесените за одобрение промени в закона за образованието, които:

 • задължават родителите да дадат децата си на държавна детска градина в годината на навършване на 4 години (чл.8, ал.1). допускат се и частни алтернативи, но само такива копиращи държавните форми и, естествено, регулирани от държавата по същия начин.
 • забраняват отглеждането на 4-годишните вкъщи, в кооперативи или други форми, инициирани от родителите. (чл.344, ал.1)

за непослушните родители има предвидени глоби.

истината е, че аз няма да мога да гледам децата си вкъщи, но искам да имам избор. искам да съм свободна да дам детето си в детска градина, защото така искам, а не защото държавата така ми казва. искам да мога да се събера с други родители и заедно да си помагаме в отглеждането на децата. може да не го направя, но искам да имам това право!

затова протестирам. протестирам онлайн, защото съм в напреднала бременност и няма да мога да се присъединя към протеста пред народното събрание в сряда. ако ти можеш – отиди. ако не можеш, но подкрепяш протеста, изрази подкрепата си на стената на събитието във Фейсбук, пиши в блога си, в профилите си в социалните мрежи и/или намери друг начин.

аз ще продължавам да пиша.

*на снимката е синът на моите кумове, който догодина става на 4. ако проектозаконът бъде одобрен, Денис няма да може да стои с майка си и сестра си, да си творят и да се забавляват вкъщи. няма да може да ходи и на кооператив. вместо това, ще се присъедини към 30 другарчета в градината и ще трябва да бъде много, много послушен, за да има ред! автор: Иво Орешков

11 thoughts on “протестирам срещу задължителното образование за 4 годишните

 1. Хей, сигурна съм, че ще бъдеш страхотен родител. Иначе за децата на 4 год. в детска градина, аз съм твърдо “ЗА”. Вярвяй ми, много, много по-добре е за тях да бъдат сред връстници, отколкото вкъщи. Също така съм съгласна, че това трябва да е решение, което родителите трябва да вземат, а не държавата. Също така вярвам, че всеки родител може да разбере, че за децата е по-добре да бъдат в детски градини, защото по-този начин се учат да бъдат малко по-самостоятелни, научават различни неща под формата на игра…. Никой не ги строява в ъгъла и с насочена към тях пушка да ги кара да правят каквото и да било. Ще се убедиш в това сама след някоя годинка. Поздрави и стискам палци всичко да е наред с раждането.:))))))))))))))))

  1. Силвия, съгласна съм, че за децата на 4г. е добре да са сред връстници и нямам намерение да лишавам своите от това, но защо ни лишават от правото на избр за това как точно да решим този въпрос за собствените си деца? Утре ще пиша за кооперативите, които ще бъдат забранени със закона. Ще се радвам да пишеш какво ти е мнението за тях. ((:
   П.П. Остава въпросът за децата със специфични потребности. Държавата още не ме е убедила, че може да предостави адекватна грижа за тях. Ще пиша и за това.

  2. Силвия, наскоро станах неволен свидетел на много грозно поведение от страна на “госпожа” в една детска градина, към групата от деца на двора на градината. Крещеше им като на животни, обиждаше ги и ги унижаваше словестно.
   По никой начин не желая това да се случва с някое от децата ми. За жалост не бих могла да упражнявам контрол, ако децата ми се отглеждат в детско заведение и това е основната причина да избера домашното отглеждане, като жертвата е моята кариера. Уверявам те, обаче, че тази жертва си струваше напълно. Ако сега трябваше да избирам, щях да направя абсолютно същия избор. В годините и трупайки жизнен опит и на базата на личните ми наблюдения, уверявам се все повече, че мястото на МАЛКИТЕ дечица, под седем годишна възраст, е именно в техните домове сред любящите им близки.

 2. Не съм съгласна със Силвия, че децата на четири години трябва да седят от 08:20 до 17:00 в някакви места, та били те и чудесни като битови условия. Мястото на малките деца е в техните семейства. Много изтъкнати специалисти от години изследващи детското поведение и развитие съветват именно децата да бъдат отглеждани в семейства, а не в детски заведения.

  Майка съм на две вече пораснали деца, момчета на 21 и на 11 години, отглеждани от мен и баща им в семейна среда до училищна възраст. Мога да се похваля, че съм майка на изключителни синове – социализирани, с изградени ценностни системи, емоционално и психически стабилни и с отлични резултати по отношение на образоваността им. И двамата се занимават сериозно и с музика и според учителите си са талантливи.
  От друга страна наоколо виждам деца, които са с липси емоционални, психически, морални и в образованието. Това са доста често хлапета отглеждани в детски заведения от яслена възраст още.

  Невъзможно е пълноценното общуване между деца и родители, ако то се случва за два часа вечер – нито ще е качествено, нито количествено добре. Малките дечица имат ОГРОМНА нужда от мама и татко, ако семейството е по – голямо – още по – добре.

 3. Много добре казано! Само мъничка поправка – законът предвижда задължителната предучилищна за 4 годишните да влезе в сила от 2016г., та Дени го “пропуска”, виж – Дана би била жертва на държавната “загриженост”…

 4. “Но две неща ми трябват на земята –
  те са: любов и свобода.
  За любовта бих жертвал си живота,
  за свободата – бих дал и любовта.”
  Шандор Петьофи

 5. Pingback: foreverlasting

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s