народните будители днес

в деня на будителите сме свикнали да мислим за учителите (просветителите), библиотекарите (книжовниците) и борците за национално освобождение. това са обществените роли, които са заемали хората-будители на българския народ.

мислейки си за тези, които будят народа днес, някак си ми се струва, че не можем да ги сложим в рамките на някакви роли, позиции или професии. по-скоро има една съвкупност от характеристики, която виждам у всеки, който бих нарекла Будител днес.

те са хора, които  казват истината, не се задоволяват със статуквото, смели и уверени са, не хленчат, останали са/ върнали са се в България, виждат проблемите, но са фокусирани върху решенията, действат, имат широк кръг от познати и приятели, носят харизма, добри професионалисти са в дадена област и са социално ангажирани, имат (ясна) визия за бъдещето, имат търпение, вярват и се надяват. те са хората, които ни мотивират да даваме повече от себе си, да искаме повече от другите, да се развиваме и да градим!

докато изброявах качествата им, в съзнанието ми минаваха на шпалир будителите, които познавам – приятели познати и колеги. няма как да спомена всички, защото са много.

поздравявам всички, които днес разпознахте себе си в това писмо и се гордея, че ви познавам!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s