първи юни за едни специални деца

всяко дете е специално. особено за майка си. напоследък обаче аз си мисля за едни други деца, чиито майки по-вероятно не си мислят за тях. всъщност аз си мисля за тях от повече от две години вече, след като за първи път ги срещнах на Коледа през 2010.

поправителния дом в Бойчиновци всъщност е затвор – с решетките, бодливата тел, надзирателите и всички останали екстри. с няколко малки разлики. под затворническите униформи туптят детски сърца. сърца на деца, които не са имали шанса да станат отличници, скаути или бийт-боксъри. няма да бъдат и абитуриенти.

естествено ще кажеш, че стои и въпросът какво са направили, за да са в поправителен дом. някои от тях за крали, други са наранявали други хора, трети дори са рецидивисти. лоши деца.

от друга страна пък.. виновни ли са, че са станали “лоши деца”? нито едно от момчетата в Бойчиновци няма грижовна майка, която му праща козунак и супа. няма и баща, който да му пише или да му се обажда и да го хока за грешките. повечето момчета повтарят грешките на своите родители и така затварят един порочен цикъл.

всъщност, няма да дебатирам дали са виновни, че са това, което са и че са там, където са.

вместо това, ще повярвам, че могат да имат различно бъдеще и че техните деца няма да свършат като тях.

на 1-ви юни с колеги и приятели ще играем футбол с тях. ще дебатираме и по теми, които ги касаят – наркотици, сексуално здраве, образование и мечти.

ако и ти вярваш, че за момчетата от Бойчиновци има по-добра алтернатива от затворите за възрастни, вярвай активно – помогни ни да съберем пари за кецове или ни дай твои стари.  събираме пари и за топки и други материали. сподели с приятели и ги помоли да се включат.

повече информация тук.

6 thoughts on “първи юни за едни специални деца

 1. Какви футболни обувки, бутонки за трева или за изкуствена трева/асвалт? (кецове е доста подвеждащо и не е точният термин). Нито на официалния сайт, нито на другия блог е обяснено.

  1. Момчетата играят на цимент! Трябват им по принцип всякакъв вид обувки и не само спортни. Ще ни се да набавим нещо по-универсално, което да им служи и за ежедневни обукви. Ако имате конкретна идея, би била добре дошла ((:

   1. В такъв случай можеби е най-добре да погледне MatStar (http://www.matstar.bg/magazin/default/mens/sneakers.html?p=2) Моделите на трета страница са за футбол, но като цяло мисля, че повечето от моделите им стават за целта. Добре е обаче, някой да провери на място в някой магазин какво им е качеството.
    Сигурно е късно да търсите спонсроство от адидас България или SportDepot 😦

   2. Много благодаря за ангажираността (: Писах в сряда на Мат Стар с предложение да се присъединят към инициативата като ни дарят или предоставят на ниски цени. Иначе продуктите им са качествени.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s